“Фарма тийм”  събра ветеринари от Североизтока  на годишен семинар ,представи им първата в света  ваксина срещу паразит.

Разградската фирма „Фарма тийм” отново събра ветеринарите от Североизточна България на годишен семинар по интригуващи теми, полезни за работата на докторите и за развитието на фермите, които обслужват.

„Обученията ни са насочени предимно към ветеринарни лекари, които работят с преживни животни по села и ферми, нямат възможност за получават информация на най-новите методи за лечение. Затова вече повече от 10 години представяме пред тях новостите във ветеринарната медицина, които ще са им полезни в практиката” – обясниха д-р Никола Досев и д-р Димитрина Петрова от „Фарма тийм”.

Тази година темите на семинара са две. Едната е представяне на бързи ветеринарни тестове на терен, които с вземане на капка кръв дават възможност до 15 минути да се постави диагноза на болното животно. Това ще пести време и дава възможност за по-бързо възстановяване. Тестовете бяха представени от д-р Пламен Маруцов.

Втората тема е свързана с превенция на заболяване. Само в три държави в света – България, Франция и Нидерландия – е въведена първата ваксина срещу паразит – срещу криптоспоридиоза при младите телета. Ваксината е американска, по нея е работено 23 години. „Това заболяване е бич за фермите и превенцията срещу него подобрява приходите на стопаните” – уточнява д-р Досев. Затова и в семинара се включват не само ветеринарни лекари, но и фермери, собственици на големи стопанства от по над 2000 глави добитък. Д-р Досев пресметна, че презентацията на д-р Светлин Кръстев от ,MSD- Възраждане Касис” е видяна от собственици и лекари на около 50 000 глави едър рогат добитък.

На семинара бяха представени и продукти на „MSP-Olmix”, „Вет вива Рихтер”, а д-р Досев представи продуктите на „Over”.

Сред над 80-те участници в семинара бяха и представители на Тракийския университет, включително и бившия декан два мандата проф. Михни Люцканов и проф. Валентина Урумова. След полезните лекции и презентации денят завърши с приятна разговори на вечеря между колеги, а за доброто настроение се грижеше певицата Симона Загорова.

Този сайт използва бисквитки. Личната информация, предоставена от вас се използва съгласно Политиката за поверителност на farmateambg.com.